TMS@2009

Weblog Sekolah Kluster Cemerlang

TAHNIAH SH FATIHAH

Sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsaan

Sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsaan

16 Mei 2009:- Sekalung tahniah kepada Sh Fatihah Bt Syed Salim yang telah mendapat tempat ke-3 dalam Peraduan Menulis  Cerita Kanak-Kanak Kategori Sekolah Rendah Sempena Hari Guru Anjuran Kementerian Pelajaran Malaysia. Beliau telah menerima hadiah daripada Menteri Pelajaran Malaysia semasa Sambutan Perayaan Hari Guru Peringkat Kebangsaan di Taman Tamadun Islam, Terengganu.

Sambutan Hari Guru Peringkat Negeri

Sambutan Hari Guru Peringkat Negeri

Update: 23 Mei 2009 – Sh Fatihah Bt Syed Salim juga telah mendapat tempat ke-2 dalam Peraduan Menulis Cerita Kanak-Kanak  Kategori Sekolah Rendah Sempena Hari Guru Peringkat Negeri di Pasir Gudang. Tahniah diucapkan.

Guru Yang Ku Kagumi

Wajahnya sentiasa serius dan tegas terutama ketika mengajar kami di dalam kelas. Ada waktu-waktunya beliau dapat diajak bergurau senda. Ketawanya memanjang. Kulitnya kuning langsat. Pakaiannya sentiasa kemas. Apabila marah, mukanya secepat kilat bertukar menjadi merah. Tidak ada seorang murid pun yang berani bersuara ketika itu. Namanya Puan Mazlah Binti Ismon, tokoh pendidik yang benar-benar kukagumi dan hormati.

Ketegasan Puan Mazlah memang sesuatu yang amat luar biasa buatku. Beliau langsung tidak dapat bertolak ansur dari segi disiplin dan pelajaran. Kedua-dua sifat ini amat menyenangkan hatiku.

Beliau berasal dari kampung. Sebab itulah sifat-sifat kekampungan beliau ketika mendidik murid amat meyenangkan hatiku. Dialah guru, tetapi sekaligus itu pula, dialah kawan. Sifat mudah didekati dan dirundingi sebagai kawan inilah yang menyebabkan aku sentiasa menemuinya ketika menghadapi satu-satu masalah.

Dorongan dan galakan yang diberikannya begitu hebat. Beliau tidak suka melihat anak-anak muridnya duduk diam tanpa buku. Hidup ini seolah-olah penuh dengan buku dan bacaan. Jangan membuang masa begitu sahaja, begitulah bunyi nasihat yang selalu diberikan.

Aku kagum tentang cara Puan Mazlah mengajar subjek Bahasa Melayu. Banyak kaedah ditunjukkannya. Sebab itulah akhirnya aku pandai dan mendapat markah tinggi dalam mata pelajaran ini. Murid yang tidak suka Bahasa Melayu juga boleh berubah menjadi suka kemudiannyn.

Puan Mazlah juga diberi jawatan sebagai guru disiplin sekolah. Beliau sangat mengambil berat tentang disiplin pelajar. Beliau banyak memberi bimbingan pelajar. Kelas tambahan diadakan pada setiap hari Isnin, khususnya matapelajaran Bahasa Melayu.

Wahai Puan Mazlah, engkaulah pendidik yang kukagumi. Kalau ada peluang untuk membuat pencalonan sebagai Tokoh Guru, sudah pasti engkaulah pilihan yang paling tepat buatku. Jasa dan pengorbananmu mendidik aku sehingga pintar membuat dirimu akan kukenang sampai bila-bila.

Advertisements

16/05/2009 - Posted by | Aktiviti, Kejayaan

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: